Bemutatkozás

1922. június 13-án volt a "születésnapunk". Ekkor alakult meg elődünk, a „Magyar Bélyeggyűjtő Egyesületek Országos Szövetsége” (MABEOSZ). A korábbi tagegyesületek megszüntetése miatt szövetségünk 1952-től megújult nevén jogfolytonosan működik tovább, mint Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége (MABÉOSZ), 1991-től már a tagegyesületeket is újra befogadó, egyesületi formájában. 

A MABÉOSZ a helyi bélyegkörök tagjainak önzetlen és áldozatkész társadalmi munkájával kezdettől fogva folyamatosan működő újdonságszolgálata révén lassan már egy évszázada gondoskodik arról, hogy a legújabban megjelenő postabélyegek rövid időn belül megjelenhessenek a gyűjtők bélyegalbumaiban. A Vörösmarty u.–Szondi utca sarkán álló, 1970-es évek elején épült, Bp. VI. ker., Vörösmarty utca 65. szám alatti székházunk a csereberélő gyűjtők rendszeres találkozóhelye. A minden héten kedd és csütörtök délutáni és esetenként szombat délelőtti alkalmakra csereasztalok bérelhetők, a nézelődni, vásárolni kívánók számára a belépés ingyenes.

A keddi nap egyben sokáig az érmegyűjtők rendszeres találkozóhelye is volt, amikor megtelt velük az I. emeleti nagy kiállítótermünk. 2021-től a bélyegkörök küldötteinek országos gyűlésén kinyilvánított szándékunk, hogy a Magyar Bélyeggyűjtők Házát valamennyi gyűjtési területet megkülönböztetés nélkül befogadó Gyűjtők Házává alakítsuk.

A MABÉOSZ 1927 óta tagja a filatelisták nemzetközi szövetségének, a FIP-nek. Nemzetközi bélyegkiállításokra a FIP országonként csak egyetlen tagszervezetén keresztül fogadja a kiállítói jelentkezéseket. Az elsősorban az új postai kiadványokat vásárló bélyeggyűjtők világszerte apadó létszáma – és egyéb, vitathatatlanul súlyos problémáink – ellenére is az utóbbi évtizedekben a MABÉOSZ filatelistái fáradhatatlan áldozatainak köszönhetően nemzetközileg magas színvonalat értek el kiállítóink, zsüroraink, valamint versenygyűjteményeink ismertségben és megbecsültségben. 

Ez a magyar filatélia megelőző korszakainál lényegesen magasabb szintű kiállítási sikereiben, sőt árverési eredményekben is megmutatkozott. A legmagasabb értékű magyar filatéliai objektum árverésen már meghaladta a 100 millió forintot is! Közvetve vagy közvetlenül a MABÉOSZ minden jelenlegi és eddig volt tagjának is köszönhető sikerességünk, hiszen a filatélia csúcsai sem jöhetnek létre és maradhatnak fenn a bélyeggyűjtés iránti színes és sokféle képzettségi szinten érdeklődő gyűjtők szélesebb tömege nélkül.  

Honlapunk célja e generációk munkájával létrejött, igazán világszínvonalú kulturális kincs folyamatos gazdagítása, elérhetővé tétele és átadása a jövő immár interneten kommunikáló nemzedékeinek. A magyar bélyeggyűjtés iránt részletesebben érdeklődőknek a MABÉOSZ gondozásában az 1965–1986 közt publikált 7 kötetes, több mint 6000 oldalas Magyar Bélyegek Monográfiáját ajánljuk. A magyar filatélia Névi Pál által megírt története az 1965-ös első kötetében 118 oldalon át évről évre ismerteti, tartalmazza a fontosabb eseményeket. Az azóta eltelt eseménydús több mint fél évszázad története azonban még egy hasonlóan vérbeli filatelista történészre vár. A Monográfia digitális közkinccsé tételét és egyben angolra fordítását is a Magyar Filatéliai Tudományos Társaság, a Mafitt vállalta magára (klikk a képre!):