Könyvajánló

Könyvajánló

 

„ Juhász László: Az országos ifjúsági bélyegkiállítások története 1963-2004.

(Színes, keménytáblás, 117 oldal)

Kiadja: a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége, (MABÉOSz) Budapest, 2023.

 

— 1963-2004. Negyvenegy év, harmincöt sikeres IFJÚSÁGI kiállítás!

1963: az akkori Jégtánc Európa Bajnokság bélyegei -- 2004: Athéni olimpia bélyegsor, és persze a 40 évben még több ezer apró műalkotás, amelyet levélre lehet ragasztani, de albumokban is ott a helyük.

— Mekkorát voltozott az idő, a világ; de a bélyegek maradtak.

Mi egykor, gyerekek gyűjtöttük a bélyeget. Ma is gyűjtjük, de segítünk az ifjúságnak, hogy ők is segíthessenek évtizedek múlva, hogy újabb negyven, vagy száz év múlva is legyen fiú és leány aki gyűjti a bélyegeket, és ha felnő tovább tudja adni ezt a szép megszállottságot!

— Miért fontos, hogy minden bélyeggyűjtő könyvespolcán ott legyen ez a gyönyörű kiállítású, szinte albumszerű kötet? Hogy lássuk, hogy vannak és lesznek utódaink, akik folytatják a mi hobbinkat, képviselik a magyar bélyeggyűjtőket, szeretik a szépet az esztétikusat. ... és képesek a filatélia / a bélyeggyűjtés szabályai mentén gyűjteni, összeállítani és kiállítani is.

— A szerző Juhász László nemcsak a bélyeggyűjtés, a bélyeg, hanem az ifjúság barátja is. Ráadásul olyan kötetet adott a kezünkbe, amely szép kiállításával, érthető és pontos fogalmazásával, jól kiválasztott képeivel példát mutat -- ebből a színvonalból nem szabad engedni.

— A kötetet a 40 év kiállítási statisztikája, a kiállítások tiszteletére kiadott alkalmi levelezőlapok listája, és az ifjúság tiszteletére kiadott bélyegek listája (1977-2023) egészíti ki.

Míg az egész kötet egyaránt szól fiataloknak, azaz az ifjúságnak és nekünk felnőtteknek — jócskán öregedő filatelistáknak — az utolsó összeállítás csak nekünk szól, egyfajta lelkiismeret vizsgálat: mit tettünk, (tettünk-e eleget) az utánpótlás nevelésben? „

/ Dr. Hermann István /

 

 

A könyv megvásárolható a MABÉOSZ Székházban ( 1064 Budapest, Vörösmarty u. 65. ) 2024. január 8-tól 3000 Ft-os áron.