Bemutatkozás

1922. június 13-án van a születésnapunk. Ekkor alakult meg elődünk, a „Magyar Bélyeggyűjtő Egyesületek Országos Szövetsége". A korábbi tagegyesületek megszüntetése miatt Szövetségünk 1952-től jogfolytonosan működik tovább mai nevén, mint Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége (MABÉOSZ), jelenleg már a bélyegkörei mellett egyesületeket is újra befogadó egyesületi formában. 

A MABÉOSZ a helyi bélyegköröink a tagjaink önzetlen sés áldozatkész társadalmi munkájával kezdettől fogva folyamatosan működő újdonságszolgálata révén lassan már egy évszázada gondoskodik arról, hogy a legújabban megjelenő postabélyegek rövid diőn belül megjelenhessenek a gyűjtők bélyegalbumaiban. A Vörösmarty u.-Szondy utca sarkán álló, 1970-es évek elején épült Bp. VI. ker. Vörösmarty utca 65 szám alatti székházunk a csereberélő gyűjtők rendszeres találkozóhelye. A minden héten kedd és csütörtök délutáni, és esetenként szombat délelőtti alkalmakra csereasztalok bérelhetők, a nézelődni, vásárolni kívánók számára a belépés ingyenes.

A keddi nap egyben az érmegyűjtők rendszeres találkozóhelye is, amikor megtelik velük az I. emeleti nagy kiállítótótermünk:

A MABÉOSZ 1927 óta tagja a filatelisták nemzetközi szövetségének a FIP-nek. Nemzetközi bélyegkiállításokra a FIP országonként csak egyetlen  tagszervezetén keresztül fogadja a kiállítói jelentkezéseket.  Az elsősorban az új postai kiadványokat vásárló bélyeggyűjtők világszerte apadó létszáma,és egyéb, vitathatalanul súlyos problémáink ellenére is, az utóbbi évtizedekben a MABÉOSZ filatelistái  fáradhatatlan áldozatainak köszönhetően a nemzetközileg magas színvonalat értünk el kiállítóink, zsűroraink és bemutatott versenygyűjteményeink ismertségben és megbecsültségben. 

Ez a magyar filatélia megelőző korszakainál lényegesen magasabb szintű kiállítási sikereiben, sőt árverési eredményekben is mutatkozott (a legmagasabb értékű magyar filatéliai objektum árverésen már meghaladta a 100 millió forintot is!) Közvetve, vagy közvetlenül a MABÉOSZ minden jelenlegi és eddig volt tagjának is köszönhető sikerességünk, hiszen a filatélia csúcsai sem jöhetnek létre és maradhatnak fenn az bélyeggyűjtés iránti színes és sokféle képzettségi szinten érdeklődő gyűjtők szélesebb tömege nélkül.  

Honlapunk célja e generációk munkájával létrejött, igazán világszínvonalú kulturális kincs folyamatos gazdagítása, elérhetővé tétele és átadás a jövő immár interneten kommunikáló nemzedékeinek. A magyar bélyeggyűjtés iránt részletesebben érdeklődőknek a MABÉOSZ gondozásában az 1965-1986 közt publikált 7 kötetes, több, mint 6.000 oldalas  Magyar Bélyegek Monográfiáját ajánljuk. A magyar filatélia Névi Pál által megírt története az 1965-ös első kötetében 118 oldalon át évről-évre ismerteti tartalmazza a fontosabb eseményeket. Az azóta eltelt eseménydús több. mint fél évszázad  története azonban még egy hasonlóan vérbeli filatelista történészre vár. A Monográfia digitális közkinccsé tételét és egyben angolra fordítását is a Magyar Filatéliai Tudományos Társaság, a Mafitt vállalta magára (klikk a képre!):